Seminarium specjalistyczne pt. „Zastosowanie niszczących i nieniszczących metod oceny jakości żywności w przetwórstwie i obrocie ziarnem zbóż” PDF Drukuj Email

SPECJALISTYCZNE SEMINARIUM

 

Seminarium1W dniu 10 maja 2011 r. odbyło się seminarium specjalistyczne pt. „Zastosowanie niszczących i nieniszczących metod oceny jakości żywności w przetwórstwie i obrocie ziarnem zbóż” zorganizowane przez Katedrę Inżynierii Procesów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie w zakresie realizacji projektu współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego „AGROINŻYNIERIA GOSPODARCE”,

Wykładowcy z Polski i Niemiec wygłosili referaty na temat metod niszczących i nieniszczących w ocenie jakości ziarna w przetwórstwie i obrocie ziarnem.

Warmińsko- Mazurski Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych –Ryszard Piórkowski przedstawił zadania realizowane przez WIJHARS w Olsztynie  wynikające z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ich wpływ na szeroko rozumianą ochronę interesów konsumenta. Zostały omówione różne definicje jakości ziarna zbóż w zależności   od kierunku wykorzystania w przetwórstwie. Poruszono również problem zafałszowań żywności jak również jakie najczęściej są stwierdzane nieprawidłowości.

 

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.