Spotkanie szkoleniowo–informacyjne dla handlowców świeżych owoców i warzyw w zakresie „Obowiązujących zasad znakowania oraz wybranych zagadnień w zakresie wymagań jakości handlowej dla świeżych owoców i warzyw”. Olsztyn 17.06.2011 r. PDF Drukuj Email

ow_wa_1W  dniu 17 czerwca 2011 r.  w siedzibie Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie odbyło się  spotkanie z handlowcami prowadzącymi sprzedaż  detaliczną świeżych owoców i warzyw na targowiskach. Spotkanie miało charakter szkoleniowo - informacyjny .

Na spotkaniu Pan Jan Cieślak – Z-ca Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora JHAR-S przedstawił zakres obowiązków nałożonych na Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych  wynikających z zapisu art. 15 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. (Dz. U. z 2008 r. nr 11, poz. 70 z późniejszymi zmianami) o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno .

 Następnie  Pan Tadeusz Stępień Główny Specjalista w Wydziale Kontroli WIJHARS przekazał uczestnikom spotkania  informacje dotyczące obowiązujących zasad  znakowania

 oraz wybranych zagadnień w zakresie  podstawowych wymagań jakości handlowej dla świeżych owoców i warzyw, które winny być przestrzegane przez handlowców prowadzących sprzedaż detaliczną.

Ponadto omówił również wprowadzone zmiany w przepisach (Rozporządzenie  Wykonawcze  Komisji  (UE) NR 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. - weszło w życie w dniu 15 czerwca 2011 r.,  ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców    i warzyw), które uchyla dotychczas obowiązujące  Rozporządzenie (WE) nr 1580/2007. 

  ow_wa_3ow_wa_2
 

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.