Informacja ze szkolenia przeprowadzonego w dniu 06 lipca 2011 r. dla przedstawicieli branży piekarskiej w temacie „Jakość handlowa pieczywa w zakresie znakowania” PDF Drukuj Email

piecz1Informacja ze szkolenia przeprowadzonego w dniu 06 lipca 2011 r. dla przedstawicieli branży piekarskiej w temacie „Jakość handlowa pieczywa w zakresie znakowania”.


W  dniu 06 lipca 2011 r.  w siedzibie Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie odbyło się szkolenie dla przedstawicieli branży piekarskiej w temacie „Jakość handlowa pieczywa w zakresie znakowania”.

Przybyłych na szkolenie gości przywitał Pan Jan Cieślak – Z-ca Warmińsko – Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, który jednocześnie przybliżył zakres obowiązków nałożonych na Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych wynikających z art. 17 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.

W dalszej części szkolenia Kierownik Wydziału Kontroli – Katarzyna Iwaniszczuk oraz Specjalista w Wydziale Kontroli – Małgorzata Ułasiuk, szczegółowo omówiły zasady znakowania wyrobów piekarskich, wynikające z obowiązujących aktów prawnych m.in. z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych, ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, rozporządzenia MRiRW w sprawie znakowania środków spożywczych, ustawy o towarach paczkowanych, ustawy o rolnictwie ekologicznym oraz Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r  w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. W trakcie spotkania przedstawiono również przykładowe nieprawidłowości występujące w znakowaniu wyrobów piekarskich oraz omówiono zasady postępowania pokontrolnego, IJHARS w przypadku wprowadzenia do obrotu artykułów rolno – spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej.

Należy również dodać, że poruszone tematy spotkały się z dużym zainteresowaniem przybyłych gości, co odzwierciedlało się w dyskusjach prowadzonych zarówno w trakcie jak i w podsumowaniu szkolenia.

piecz2 piecz3 piecz4
 

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.