Informacja ze szkolenia przeprowadzonego w dniu 19 czerwca 2013 r. dla przedstawicieli branży mięsnej w temacie "Jakość handlowa przetworów mięsnych w zakresie znakowania" PDF Drukuj Email

 

Informacja ze szkolenia przeprowadzonego w dniu 19 czerwca 2013 r. dla przedstawicieli branży mięsnej w temacie 

"Jakość handlowa przetworów mięsnych w zakresie znakowania"

 

            W dniu 19 czerwca 2013 r. w siedzibie Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie odbyło się spotkanie szkoleniowo-informacyjne dla przedstawicieli producentów branży mięsnej w temacie "Jakość handlowa przetworów mięsnych w zakresie znakowania".

            Przybyłych na spotkanie gości przywitał Pan Ryszard Piórkowski – Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który przybliżył zakres obowiązków nałożonych na Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynikających z ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz podkreślił cel szkolenia, zaznaczając, iż znakowanie środków spożywczych jest istotnym elementem jakości handlowej, wpływającym na wybór konsumenta i winno w rzetelny sposób przekazywać pełną wiedzę o produkcie.

Wśród gości spotkania obecni byli przedstawiciele m.in. Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Olsztynie, Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie, Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Olsztynie oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

W dalszej części szkolenia Kierownik Wydziału Kontroli – Katarzyna Iwaniszczuk oraz Starszy Specjalista w Wydziale Kontroli – Marcin Staniszewski, szczegółowo omówili zasady znakowania przetworów z mięsa czerwonego, wynikające z obowiązujących aktów prawnych m.in. z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych, ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, rozporządzenia MRiRW w sprawie znakowania środków spożywczych, ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, ustawy o rolnictwie ekologicznym oraz rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r  w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. W trakcie spotkania przedstawiono również najczęściej występujące nieprawidłowości w oznakowaniu przetworów mięsnych oraz poinformowano producentów o wejściu w życie z dniem 13 grudnia 2011 r. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…), które będzie miało swoje zastosowanie od dnia 13 grudnia 2014 r. za wyjątkiem wprowadzenia informacji o wartości odżywczej, której obowiązek stosowania rozpocznie się 13 grudnia 2016 r. Ponadto omówiono zasady postępowania pokontrolnego IJHARS w przypadku wprowadzenia do obrotu artykułów rolno – spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej. Uczestników szkolenia poinformowano również o obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi Wojewódzkiemu Inspektorowi JHARS właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego.

Należy również dodać, iż omawiane tematy wywołały duże zainteresowanie przybyłych gości, co spowodowało ożywioną dyskusję zarówno w trakcie, jak i w podsumowaniu szkolenia.







 
Odwiedziło nas 135146 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 87 gości 
24 maja 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Imieniny: Joanny Zuzanny

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.