W dniu 15.12.2016 r. Gminnym Ośrodku Kultury w Gietrzwałdzie odbyła się impreza sportowo-edukacyjna PDF Drukuj Email

W dniu 15.12.2016 r. Gminnym Ośrodku Kultury w Gietrzwałdzie odbyła się impreza sportowo-edukacyjna zorganizowana przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie. Działanie miało na celu wspieranie kształtowania właściwego modelu konsumpcji oraz propagowanie aktywności fizycznej  wśród dzieci i młodzieży w ramach programów „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Na uroczystym otwarciu obecni byli między innymi  Pan Sławomir Sadowski Wicewojewoda Warmińsko-Mazurski, Pan Dariusz Wasiela Dyrektor Agencji Rynku Rolnego OT w Olsztynie, Pan Krzysztof Marek Nowacki Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty, Pan Ryszard Piórkowski Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz lokalne władze.

Organizatorzy i zaproszeni goście zaplanowali dla dzieci w każdym wieku wiele atrakcji wymagających od uczestników zarówno umiejętności sportowych jak i wiedzy na temat otaczającej nas przyrody oraz prawidłowego odżywiania. W imprezie wzięli również udział pracownicy Komendy Miejskiej Policji w Olsztynie dzięki czemu dzieci miały możliwość poznać specyfikę pracy policji oraz przypomnieć sobie podstawowe zasady bezpieczeństwa, którymi powinny się kierować w codziennym życiu.

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych w Olsztynie otrzymawszy zaproszenie do udziału we wspomniane imprezie sportowo-edukacyjnej wykorzystał okazję do propagowania wiedzy na temat jakości handlowej artykułów rolno spożywczych. Pracownicy Inspektoratu rozmawiając z dziećmi zwracali uwagę na zagadnienia związane z jakością handlową żywności np. warunkami przechowywania żywności, terminem przydatności do spożycia. Prowadząc krótkie warsztaty z dziećmi oraz proponując rozwiązywanie różnych zadań związanych z jakością handlową żywności  pracownicy Inspektoratu zwracali również uwagę dzieci na to, iż podczas dokonywania zakupów należy być uważnym klientem i świadomie wybierać produkty spożywcze wykorzystując informacje na temat środków spożywczych zawarte w oznakowaniu. np. sprawdzać skład produktu, oceniać obecność składników alergennych, oceniać ilościową zawartość składników  istotnych do scharakteryzowania danego produktu (zawartość owoców w jogurcie) itp.

 

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.