Konferencja: Czy wiesz, co jesz PDF Drukuj Email

Konferencja Europe Direct Warmia i Mazury oraz Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza w Olsztynie zorganizowały konferencję naukową pod wielce wymownym hasłem– „Czy wiesz, co jesz – czyli ile jest mleka w mleku?”

 

Organizatorzy o wygłoszenie referatów poprosili:

 

- Pana Ryszarda Piórkowskiego – Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie,

- prof. dr hab. Grażynę Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością,

- prof. dr hab. Jerzego Borowskiego - kierownika Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

 

            Pan Ryszard Piórkowski przedstawił zadania realizowane przez WIJHARS wynikające z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ich wpływ na szeroko rozumianą ochronę interesów konsumenta. Podkreślił, że obecna żywność jest inna od tej sprzed 20 lat gdyż wytwarza się ją według innych bardziej wydajnych technologii oraz z innego surowca. Przy szerokim asortymencie dostępnej żywności potrzebna jest coraz większa wiedza konsumenta aby dokonać właściwego wyboru.

            Pani Grażyna Cichosz przedstawiła rolę jaką odgrywa prawidłowe żywienie w życiu człowieka oraz negatywny wpływ wszelkiego rodzaju substytutów, modyfikacji i zafałszowań żywności.

            Pan Jerzy Borowski zaprosił uczestników konferencji w podróż przez bogaty świat tradycji kulinarnych Warmii i Mazur.

 

            Wygłoszone wykłady wywołały ożywioną dyskusję, która koncentrowała się głównie wokół niskich cen za płody rolne i wysokich cen za produkty w sklepach, których jakość często budzi wątpliwości. Chwalono dawne potrawy, a wątpiono w jakość wysoko przetworzonych.

 

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.