Tryb prowadzenia kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy |
![]() |
![]() |
![]() |
KOMUNIKAT dotyczący trybu prowadzenia kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy 1. Artykuły rolno – spożywcze przywożone z państw niebędących członkami UE ani EFTA mogą być dopuszczone do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, pod warunkiem przeprowadzenia kontroli jakości handlowej przez organ Inspekcji. 2. Kontrolę jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych przywożonych z zagranicy, wymienionych wraz z minimalnymi ilościami podlegającymi kontroli w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 października 2009 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej, przeprowadza się po uprzednim wypełnieniu i złożeniu we właściwym wojewódzkim inspektoracie JHARS Zgłoszenia do kontroli jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych przywożonych z zagranicy (wzór F-15/BKJ-01-IR-01) dostępnego na stronach internetowych WIJHARS w Olsztynie pod adresem http://www.wijhars.olsztyn.pl/index.php/wzory-dokumentow w zakładce „Ocena jakości handlowej” oraz IJHARS pod adresem: http://www.ijhar-s.gov.pl/wzory-dokumentow.html 3. Zgłoszenie może być dokonane osobiście, pocztą, faksem, drogą elektroniczną lub telefonicznie, przy czym oryginał zgłoszenia należy dostarczyć do wojewódzkiego inspektoratu JHARS lub przekazać inspektorowi w trakcie kontroli. 4. Kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich UE oraz EFTA może być dokonywana: · na przejściach granicznych, których wykaz zawiera rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie wykazu przejść granicznych, na których jest dokonywana kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy. W województwie warmińsko-mazurskim na terenie przejścia granicznego w Bezledach · na terenie działania wojewódzkich inspektorów: w miejscach wyznaczonych i uznanych przez Inspekcję oraz Urzędy Celne, spełniających właściwe warunki sanitarno-techniczne umożliwiające przeprowadzenie kontroli. W przypadku zgłoszenia przez przedsiębiorcę miejsca kontroli, które nie jest uznane przez Inspekcję i Urzędy Celne, Organ Inspekcji może odmówić przeprowadzenia kontroli. 5. W przypadku wykonania badań laboratoryjnych, artykuły rolno-spożywcze mogą być za zgodą organu celnego: · składowane w miejscu i na warunkach określonych przez organ Inspekcji, do czasu uzyskania wyników badań próbek pobranych przez organy Inspekcji, albo · skierowane do miejsca przeznaczenia i poddane badaniom laboratoryjnym przez właściwy miejscowo organ Inspekcji. 6. Kontrola jakości handlowej prowadzona jest na zgodność z przepisami o jakości handlowej oraz deklaracją producenta. 7. Z przebiegu przeprowadzonej kontroli inspektor sporządza Protokół kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, który stanowi podstawę do objęcia towaru procedurą dopuszczenia do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego. 8. W przypadku, gdy artykuł rolno – spożywczy nie spełnia wymagań w zakresie jakości handlowej określonych w przepisach o jakości handlowej oraz deklarowanych przez producenta, inspektor wydaje decyzję administracyjną o zakazie wprowadzenia danego artykułu rolno-spożywczego do obrotu. 9. Oryginał ww. decyzji przekazany do urzędu celnego stanowi podstawę do odmowy przyjęcia zgłoszenia celnego, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej. Realizacja kontroli granicznej odbywa się: Po uprzednim kontakcie telefonicznym z Inspektoratem IJHARS w Olsztynie pod numerem telefonu 89 522 89 20, a) na Przejściu Granicznym w Bezledach od poniedziałku do soboty w godzinach od 7.30 do 18.00, b) w Urzędach Celnych i miejscach wyznaczonych przez Inspekcję oraz Urzędy Celne od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.30. |