Trzymanie bydła na uwięzi w budynkach inwentarskich w 2010 r. PDF Drukuj Email

Trzymanie bydła na uwięzi w budynkach inwentarskich w 2010 r.
 

Dnia 23 kwietnia 2010 r weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi   z dnia 18 marca 2010 r. w sprawie niektórych warunków produkcji ekologicznej ( Dz. U. z 2010 r. Nr 56, poz. 348 ). Zgodnie z § 5 ww. rozporządzenia, do dnia 31 grudnia 2010 r. jest dopuszczalne utrzymywanie bydła na uwięzi ( w budynkach inwentarskich ) jeżeli są spełnione warunki określone w art. 95 ust. 1 zdanie pierwsze rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008.W związku z powyższym producenci w rolnictwie ekologicznym mogą w okresie od dnia 23 kwietnia 2010 r. do dnia 31 grudnia 2010 r. trzymać bydło na uwięzi  w budynkach, które zostały wybudowane przed dniem 24 sierpnia 2000 r.. bez ubiegania się    o wydanie pozwolenia w formie decyzji administracyjnej przez wojewódzkiego inspektora JHARS. Należy zaznaczyć, że producenci w rolnictwie ekologicznym, którzy chcą nadal trzymać bydło na uwięzi, w okresie po dniu 31 grudnia 2010 roku, będą musieli uzyskać pozwolenie wojewódzkiego inspektora IJHARS, zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym ( Dz. U. Nr 116, poz. 975), na zastosowanie odstępstwa od warunków produkcji ekologicznej, przewidzianego w art. 95 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008. Warunkiem uzyskania pozwolenia są przeprowadzone co najmniej dwa razy w roku przez upoważnioną jednostkę certyfikującą wizyty kontrolne, o których mowa w art. 65 ust. 1 rozporządzenia Komisji(WE) Nr 889/2008.

 
 
 
Odwiedziło nas 137843 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 53 gości 
27 czerwca 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Imieniny: Maryli Wladyslawa

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.