XII konkurs „Smaki Warmii I Mazur oraz Powiśla szansą na sukces”
piątek, 24 listopada 2017 15:18

W dniu 18 listopada 2017 r. odbył się XII konkurs „Smaki Warmii I Mazur oraz Powiśla szansą na sukces” zorganizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko Mazurskiego wraz z Warmińską Izbą Rolniczą- Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct. Gospodarzem imprezy był Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie, który udostępnił uczestnikom konkursu posiadane wysoko wyspecjalizowane zaplecze techniczne.

Po raz pierwszy podczas konkursu odbyły się panele tematyczne eksperckie z udziałem przedstawicieli Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Olsztynie, Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Olsztynie, Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Olsztynie, Izby Administracji Skarbowej w Olsztynie w których uczestnicy konkursu mogli uzyskać informacje na temat produkcji, sprzedaży, jakości handlowej w tym etykietowania i przekazywania konsumentom informacji o żywności, kwestii podatkowych związanych z żywnością regionalną, tradycyjną, naturalną.

W ramach konkursu poddano ocenie produkty regionalne w dwóch kategoriach. Produkty i przetwory mięsne prezentowane przez osoby fizyczne i organizacje ich zrzeszające w tym rolników, koła gospodyń wiejskich oraz potrawy mięsne przyrządzane przez uczniów szkół gastronomicznych z województwa warmińsko – mazurskiego.

 

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.