Szkolenie dla uczniów szkół o profilu spożywczym
poniedziałek, 04 grudnia 2017 10:24

W dniu 30 listopada 2017 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie zorganizował w Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie szkolenie dla uczniów klas o profilu spożywczym poświęcone walorom jakościowym żywności regionalnej produkowanej w sposób tradycyjny. Tematyka wykładów obejmowała przede wszystkim produkcję wędlin oraz produktów zbożowych.

W spotkaniu wziął udział Ryszard Piórkowski - Warmińsko Mazurski Inspektor JHARS, który podczas spotkania wygłosił wykład ” Prawo żywnościowe a żywność regionalna”, który omówił zagadnienia dotyczące obowiązkowych informacji, które musza znaleźć się w oznakowaniu środków spożywczych zarówno sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta jak i wprowadzanych do obrotu w opakowaniu. W wystąpieniu zwrócono uwagę na fakt, iż żaden podmiot działający na rynku spożywczym nie jest zwolniony z obowiązku znakowania żywności, w tym producenci żywności regionalnej.

Podczas szkolenia przedstawiciel KOWR zapoznał uczestników z krajowymi oraz unijnymi systemami jakości a członkowie Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej omówili metody produkcji i walory jakościowe żywności regionalnej.

 
Odwiedziło nas 150110 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 5 gości 
12 grudnia 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Imieniny: Dagmary Aleksandry

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.