Wydziały

opublikowano dn. 2019-06-15 00:00

I. Wydział Kontroli

Kierownik: Katarzyna Iwaniszczuk

tel. (89) 522 89 41

Do zakresu działania Wydziału Kontroli należy:

  1. opracowywanie projektów planów pracy Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie realizacji zadań ustawowych Inspekcji;
  2. organizacja kontroli;
  3. prowadzenie kontroli planowych i doraźnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie na rynku wewnętrznym w zakresie produkcji, obrotu oraz warunków składowania i transportu;
  4. kontrola graniczna jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych:
    • kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wywożonych za granicę,
    • jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy;
  5. ocena i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  6. opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień z zakresu pracy wydziału;
  7. prowadzenie postępowań administracyjnych oraz przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych;
  8. prowadzenie spraw związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wydawanie świadectw umożliwiających realizację przedsięwzięć związanych z wprowadzaniem nowych technologii produkcji roślinnej i zwierzęcej zapewniających wysoką jakość produktu;
  9. wykonywanie czynności kontrolnych związanych z realizacją zadań delegowanych Agencji Rynku Rolnego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach Wspólnej Polityki Rolnej;
  10. przeprowadzanie kontroli wynikających z ustawy o nawozach i nawożeniu, ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku win; ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno;
  11. nadzór nad mięsem wołowym objętym specjalnymi refundacjami wywozowymi;
  12. rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących zakresu działania zespołu;
  13. kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne, gwarantowane tradycyjne specjalności lub nazwy specjalnego charakteru;
  14. wykonywanie innych prac zlecanych przez Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora.

 

 

II. Wydział Nadzoru

Kierownik: Jerzy Zakrzewski

tel. (89) 522 89 11

Do zakresu działania Wydziału Nadzoru należy:

  1. prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  2. realizacja zadań wynikających z ustawy o rolnictwie ekologicznym, wykonywanie kontroli z zakresu nadzoru nad jednostkami certyfikującymi;
  3. prowadzenie rejestrów rzeczoznawców, skarg i wniosków, zgłoszeń kandydatów na rzeczoznawcę;
  4. prowadzenie bazy danych podmiotów gospodarczych, zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami;
  5. realizacja zadań z zakresu obronności, obrony cywilnej, bezpieczeństwa publicznego oraz wsparcie pobytu i działań wojsk sojuszniczych na terytorium kraju gospodarza – Horst Narional Support ( HNS );
  6. realizacja Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt ( RASFF );
  7. ochrona informacji niejawnych oraz danych osobowych z uwzględnieniem systemów teleinformatycznych Inspektoratu;
  8. redakcja i obsługa techniczna strony internetowej Wojewódzkiego Inspektoratu;
  9. przyjmowanie skarg konsumenckich i wniosków kierowanych do Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora;
  10. prowadzenie rejestru wniosków o udzielenie informacji publicznej;
  11. wykonywanie innych prac zlecanych przez Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora.

 

 

III. Wydział Administracji

Kierownik: Elżbieta Radziwoniuk

tel. (89) 522 89 24

Do zakresu działania Wydziału Administracji należy:

  1. prowadzenie spraw związanych z zamówieniami publicznymi;
  2. prowadzenie książki obiektu budowlanego budynku Wojewódzkiego Inspektoratu;
  3. prowadzenie dokumentacji oraz spraw związanych z kontrolą stanu technicznego budynku Wojewódzkiego Inspektoratu;
  4. prowadzenie spraw z zakresu struktur organizacyjnych Wojewódzkiego Inspektoratu;
  5. prowadzenie spraw kadrowych;
  6. rozliczanie delegacji służbowych pracowników;
  7. prowadzenie spraw związanych z transportem oraz obsługą sekretariatu;
  8. prowadzenie spraw związanych z zaopatrzeniem materiałowo – technicznym;
  9. prowadzenie spraw z zakresu szkolenia zawodowego;
  10. przygotowywanie techniczne narad i szkoleń;
  11. prowadzenie spraw osobowych, socjalno - bytowych i BHP pracowników;
  12. prowadzenie kancelarii ogólnej;
  13. przygotowywanie zgodnie z zasadami techniki prawodawczej projektów zarządzeń, wytycznych, umów i innych dokumentów opracowywanych w Wojewódzkim Inspektoracie;
  14. prowadzenie rejestru zarządzeń wewnętrznych Wojewódzkiego Inspektora;
  15. prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów prawa pracy, porządku i dyscypliny pracy;
  16. nadzór nad terminowym przeprowadzaniem przez pracowników Inspektoratu badań lekarskich wymaganych na poszczególnych stanowiskach pracy;
  17. prowadzenie archiwum zakładowego;
  18. wykonywanie innych prac zlecanych przez Warmińsko - Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora.