Kontrola doraźna III kwartał 2011 r. - w zakresie jakości handlowej przypraw PDF Drukuj Email

Informacja z przeprowadzonej kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej przypraw w III kwartale 2011r.
 

            W  nawiązaniu  do programu  kontroli GI-BKJ-403-14/11 w III kwartale 2011roku Wojewódzki Inspektorat JHARS w Olsztynie przeprowadził kontrolę w w/w zakresie w 2 podmiotach gospodarczych.

            Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem poprawności znakowania przypraw, w tym głównie mieszanek przyprawowych, na zgodność z obowiązującymi przepisami.

 

Kontrolą objęto:

-  w zakresie znakowania mieszanek przyprawowych i przypraw - cztery partie o łącznej masie  620,0 kg.

-  w zakresie badań organoleptycznych i fizykochemicznych - pięć partii przypraw będących na stanie magazynowym o łącznej masie - 780,0 kg.

 

Wyniki kontroli:

- w zakresie znakowania mieszanek przyprawowych i przypraw – nieprawidłowości stwierdzono w jednym podmiocie gospodarczym, które dotyczyły:

- stosowanych przez producenta nazw  zwyczajowych cyt. „mieszanki przyprawowe do przetworów mięsnych”, które przypisywane są innym środkom spożywczym tj. mieszankom przypraw bez dodatku substancji dodatkowych i powinny być zakwalifikowane do koncentratów spożywczych z nazwą  koncentraty przyprawowe. Zastosowanie w oznakowaniu kontrolowanych środków spożywczych w/w  nazwy  mogło wprowadzać w błąd konsumenta (odbiorcę) w szczególności co do charakterystyki środka spożywczego w tym jego nazwy, rodzaju i właściwości

- w zakresie badań organoleptycznych i fizykochemicznych - wszystkie próbki wyrobów odpowiadały wymaganiom deklarowanym przez producentów w Specyfikacjach Produktów.

 

Sankcje:

         W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakresie znakowania wydano 3 decyzje nakazujące poddanie zabiegowi zmiany oznakowania 3 partii pobranych w toku kontroli wyrobów. Ponadto wydano zalecenia pokontrolne oraz zostanie wszczęte postępowanie administracyjne o wymierzenie  kary pieniężnej.

 

Podsumowanie:

W poprzedniej kontroli w w/w zakładach prowadzono tylko  kontrolę oznakowania przypraw w wyniku której nie stwierdzono nieprawidłowości. Nie prowadzono natomiast kontroli w zakresie zgodności z deklaracją producenta w zakresie cech  organoleptycznych oraz fizykochemicznych przypraw, stąd brak jest możliwości porównania bieżących wyników. Ponadto niewielka liczba partii poddanych ocenie laboratoryjnej w dużym stopniu ogranicza możliwość dokonania oceny zagadnienia   w szerszym obszarze. Z tego względu celowe jest kontynuowanie czynności sprawdzających w tym zakresie ze szczególnym uwzględnieniem oznakowania przypraw.


 
Odwiedziło nas 137843 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 81 gości 
27 czerwca 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Imieniny: Maryli Wladyslawa

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.