Kontrola planowa III kwartał 2011 r. - w zakresie jakości handlowej piwa PDF Drukuj Email

INFORMACJA

w zakresie jakości handlowej piwa- kontrola planowa III  kwartał 2011 r.

 

Zgodnie z programem kontroli planowej w zakresie jakości handlowej piwa

 (GI – BKJ – 403 – 9/11) w III kwartale Wojewódzki Inspektorat  JHARS w Olsztynie przeprowadził kontrolę dwóch producentów piwa, prowadzących działalność na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej piwa, z uwzględnieniem jakości piwa w zakresie zgodności z deklaracją producenta, prawidłowości znakowania opakowań

na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa, w tym również dotyczącymi rolnictwa ekologicznego oraz produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących  gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS).

 

1.                  Kontrolą objęto:

- w zakresie jakości piwa na zgodności z deklaracja producenta – sześć partii o łącznej ilości 104.06 hl;

- w zakresie prawidłowości znakowania- siedem partii piwa o łącznej ilości 184.06 hl

 

Wyniki kontroli:

Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały, że wszystkie pobrane do analiz laboratoryjnych próbki piwa, spełniają wymagania jakości handlowej w stosunku do wymagań określonych przez producentów w dokumentach zakładowych oraz deklaracji producenta na opakowaniu.

W zakresie znakowania w przypadku jednej partii piwa stwierdzono nieprawidłowe oznakowanie opakowań jednostkowych.

 

Nieprawidłowości  w oznakowaniu w/w wyrobu dotyczyły:

- informacji o występujących w nim składnikach alergennych wymienionych z ich nazwy, którą poprzedzono nieprawidłowym wyrażeniem „Skład”, zamiast obowiązującym wyrażeniem  „zawiera”,

- braku odniesienia do nazwy składnika alergennego tj. (zboża) z którego pochodzi słód karmelowy, który został wymieniony w składzie wyrobu gotowego.

- braku  podania w oznakowaniu  wyrobu ilościowej zawartości składnika, którego nazwa występuje w nazwie środka spożywczego,

- przypisywania środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada poprzez: umieszczenie na etykiecie informacji dotyczących między innymi dużej zawartości witamin z grupy B,  na poparcie których producent nie przedstawił  badań potwierdzających szczególne właściwości wyrobu,

            W wyniku kontroli nie stwierdzono wprowadzania do obrotu produktów wyprodukowanych metodami produkcji ekologicznej oraz produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS).

 

Sankcje.

W przypadku producenta u którego stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu wyrobu zostało wszczęte z urzędu postępowanie w sprawie nałożenia kary pieniężnej oraz zostały wydane zalecenia pokontrolne.

 

Podsumowanie.

Wszystkie skontrolowane partie, spełniały wymagania jakości handlowej w stosunku do wymagań określonych przez producentów w dokumentach zakładowych oraz deklaracji na opakowaniu. W odniesieniu do wyników wcześniejszej  kontroli jakość handlowa piwa uległa znacznej poprawie i jest prawidłowa. Nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono tylko w jednej partii piwa co stanowi 14 % poddanych ocenie partii.

 
Odwiedziło nas 135146 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 44 gości 
24 maja 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Imieniny: Joanny Zuzanny

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.