Kontrola doraźna III kwartał 2011 r. - w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych PDF Drukuj Email

INFORMACJA

w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych – kontrola doraźna III kwartał 2011 r.

 

            Zgodnie z programem kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych nr KO.8221.109.2011 kontrolą objęto 7 podmiotów gospodarczych.

Celem przeprowadzonej kontroli doraźnej było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych mięsnych, podrobowych i nie mięsnych (gotowych, półproduktów, kulinarnych), m.in. pierogów i gotowych drugich dań, ze szczególnym uwzględnieniem:

  • jakości handlowej tych wyrobów w zakresie zgodności z wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta,
  • prawidłowości znakowania opakowań z uwzględnieniem obowiązujących przepisów.

 

Wyniki kontroli:

Ocenę organoleptyczną i prawidłowość   znakowania wyrobów przeprowadzono tylko w dwóch podmiotach w których stwierdzono wyroby objęte zakresem kontroli.   

-  Ocena organoleptyczna

Przeprowadzone badania laboratoryjne pobranych próbek  z 2 partii wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie partii magazynowych: 41 kg., w zakresie cech organoleptycznych, wykazały zgodność z wymogami deklarowanymi przez producentów w deklaracjach jakościowych złożonych na protokołach przyjęcia oświadczenia i określonych w przepisach o jakości handlowej.

Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie wyglądu, barwy, tekstury i konsystencji oraz smaku i zapachu.

-  Prawidłowość znakowania

W toku kontroli stwierdzono, że znakowanie wszystkich ocenianych partii wyrobów było wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie jakości handlowej oraz dodatkowymi wymaganiami zadeklarowanymi przez producenta.

Sankcje:

            W związku z tym, że nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych w odniesieniu do cech organoleptycznych oraz oceny znakowania nie zastosowano żadnych sankcji.

Podsumowanie:

Porównując obecne wyniki doraźnych kontroli wyrobów garmażeryjnych z  wynikami kontroli przeprowadzonymi na terenie województwa warmińsko - mazurskiego w III kw. roku 2010 w ramach kontroli planowych, należy stwierdzić, iż w branży garmażeryjnej zauważa się istotną poprawę jakości handlowej zarówno w zakresie cech organoleptycznych jak i prawidłowości znakowania.

Brak nieprawidłowości  stwierdzonych w wyniku przeprowadzonych kontroli  doraźnych w zakresie  jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych w III kwartale br., świadczy o świadomości przedsiębiorców w zakresie znajomości obowiązujących przepisów prawa, właściwie prowadzonym nadzorze nad procesami produkcji oraz skuteczności działań WIJHARS w Olsztynie.


 
Odwiedziło nas 135146 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 51 gości 
24 maja 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Imieniny: Joanny Zuzanny

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.