Kontrola planowa III kwartał 2011 r. - w zakresie jakości handlowej soków i nektarów PDF Drukuj Email

INFORMACJA

w zakresie jakości handlowej soków i nektarów - kontrola planowa III  kwartał 2011 r.

 

            Zgodnie z programem kontroli planowej w zakresie jakości handlowej soków i nektarów

(GI–BKJ–403–11/11) kontrolą objęto jeden zakład.

            Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej soków i nektarów, w tym przede wszystkim:

-        soku jabłkowego, winogronowego i soku z owoców cytrusowych oraz nektaru jabłkowego, nektaru z owoców cytrusowych oraz z czarnej porzeczki, w zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi,

-        prawidłowości znakowania soków i nektarów w zakresie określonym w przepisach prawa, w tym również dotyczących rolnictwa ekologicznego oraz produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS).

 

Wyniki kontroli:

v Sprawdzenie atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jakości kontrolowanych wyrobów.

W trakcie kontroli stwierdzono, że producent posiada atesty na stosowane surowce  oraz specyfikacje i receptury na  wyroby gotowe. 

W toku kontroli dokonano również sprawdzenia deklarowanych na opakowaniach terminów minimalnej trwałości wyrobów na podstawie przedłożonych wyników badań przechowalniczych. Datę minimalnej trwałości dla 3 przedmiotowych partii wyrobów ustalono na okres 12 miesięcy, co było zgodne z dokumentacją zakładową i datą minimalnej trwałości umieszczoną na opakowaniach przedmiotowych wyrobów.

v  Badania laboratoryjne

Badaniom laboratoryjnym poddano trzy partie wyrobów. Przeprowadzone analizy w zakresie  barwy, zapachu, smaku, konsystencji, ekstraktu refraktometrycznego i  kwasowości ogólnej, nie wykazały odstępstw od wymogów Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r.  w sprawie szczegółowych wymagań  w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych oraz wymagań zawartych w specyfikacjach.

v  Kontrola prawidłowości znakowania

Po przeanalizowaniu w/w: specyfikacji wyrobów gotowych, atestów, certyfikatów na poszczególne składniki użyte do wytworzenia przedmiotowych wyrobów oraz składu podanego na opakowaniach soków,  stwierdzono zgodność używanych surowców z dokumentacją zakładową i deklaracją zawartą w oznakowaniu wyrobów.

v  Kontrola w zakresie przestrzegania przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego

W toku kontroli nie stwierdzono oznakowania produktów jako ekologiczne oraz w sposób sugerujący, że pochodzą z produkcji ekologicznej lub są z nią związane.

v Kontrola w zakresie przestrzegania przepisów dotyczących produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS).

Podczas kontroli nie stwierdzono produktów  posiadających zarejestrowaną nazwę jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność. Nie stwierdzono również znakowania wyrobów sugerującego, że produkty posiadają chronione nazwy ChNP, ChOG lub GTS.

 

Sankcje

Nie stosowano (brak podstaw).

 

Podsumowanie

Na podstawie wyników kontroli należy stwierdzić, że jakość handlowa poddanych ocenie wyrobów, tak w zakresie cech organoleptycznych, fizykochemicznych, masy netto oraz znakowania w kontrolowanym przedsiębiorstwie jest prawidłowa.


 
Odwiedziło nas 145892 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 63 gości 
21 października 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Imieniny: Urszuli Hilarego

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.