Kontrola doraźna II kwartał 2012 r. - w zakresie prawidłowości znakowania pieczywa i bułki tartej PDF Drukuj Email

Informacja z przeprowadzonych kontroli doraźnych w zakresie prawidłowości znakowania pieczywa i bułki tartej  w II kwartale 2012 r.

 

                        Zgodnie z programem kontroli doraźnej (KO.8221.51.2012) w zakresie   prawidłowości znakowania pieczywa i bułki tartej. Kontrolę przeprowadzono w 4 zakładach prowadzących działalność produkcyjną na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

 

Kontrolą objęto:

- 5 partii wyrobów piekarskich o łącznej masie 2 913,0 kg,

- 2 partie bułki tartej o łącznej masie 146,5 kg .

 

Wyniki kontroli:

Wymagania jakości handlowej nie zostały spełnione:

- w zakresie prawidłowości znakowania pieczywa: w 2 partiach pieczywa o łącznej masie 2058 kg  /u 2 producentów/, co stanowiło 40,0 % ogółem ocenianych partii

-  w zakresie prawidłowości znakowania bułki tartej: w 1 partii bułki tartej o masie 137,5 kg, co stanowiło 50,0 % ogółem ocenianych partii.

 

Stwierdzono następujące nieprawidłowości w oznakowaniu:

v  Chleb firmowy pieczywo mieszane a’ 600g,

- w oznakowaniu wśród danych identyfikujących producenta nie podano adresu firmy,
- zastosowano niewłaściwą wysokość cyfr i liter w oznakowaniu ilości nominalnej towaru paczkowanego o gramaturze 600 g -  jest 3 mm winno być minimum 4 mm,

v  Bułka tarta a’ 500g

- w oznakowaniu wśród danych identyfikujących producenta nie podano adresu firmy,
- datę minimalnej trwałości poprzedzono niewłaściwym wyrażeniem, tj. ,,najlepiej spożyć do”, a winno być ,,najlepiej spożyć przed”,

v  Chleb baltonowski mieszany a’450g,

- wśród danych identyfikujących producenta umieszczono niezgodne z wpisem do KRS niepełną nazwę firmy.

 

W ramach sprawdzenia masy netto pobranych w toku kontroli partii pieczywa oraz bułki tartej na zgodność z deklaracją producentów w oznakowaniu dokonano przeważenia 5 partii pieczywa oraz 2 partii bułki tartej. Kontrola w ww. zakresie wykazała, że masa rzeczywista wszystkich przeważonych partii pieczywa oraz bułki tartej była zgodna z masą zadeklarowaną przez producentów w oznakowaniu tych produktów.

 

Zastosowane sankcje:

Zalecenia pokontrolne

Z uwagi na stwierdzone nieprawidłowości wystosowano do 2 kontrolowanych podmiotów zalecenia pokontrolne  wzywające przedsiębiorców do usunięcia zaistniałych nieprawidłowości.

 

Postępowanie administracyjne

W odniesieniu do jednego producenta za wprowadzenia do obrotu 1 partii pieczywa oraz
1 partii bułki tartej niespełniających wymagań jakości handlowej w zakresie oznakowania, wszczęto postępowanie administracyjne w sprawie nałożenia kary pieniężnej na podstawie art. 40a ust 1 pkt  3 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

 

Wnioski

Podsumowując wyniki kontroli należy stwierdzić, że występujące  nieprawidłowości w zakresie znakowania pieczywa oraz bułki tartej wskazują na dalszą potrzebę prowadzenia kontroli w tym zakresie w celu wyeliminowania z rynku produktów niewłaściwie oznakowanych.


 

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.