Kontrola planowa IV kwartał 2012 r. - w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontrola wody wchłoniętej |
![]() |
![]() |
![]() |
Informacja z przeprowadzonych kontroli planowych w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontrola wody wchłoniętej w IV kwartale 2012 r.
Zgodnie z programem kontroli planowej (GI - BKJ – 403/23/12) w zakresie jakości mięsa drobiowego, w tym kontroli wody wchłoniętej, kontrolą objęto 4 spośród 8 podmiotów prowadzących tego typu działalność na terenie województwa warmińsko – mazurskiego i znajdujących się w ewidencji WIJHARS w Olsztynie. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontrola wody wchłoniętej na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa.
Kontrolą objęto: Podczas kontroli w 4 podmiotach (wszystkie będące w ewidencji WIJHARS w Olsztynie) ocenie poddano: Ø w zakresie oceny organoleptycznej i sprawdzenia poprawności klasyfikacji mięsa drobiowego - 5 partii elementów drobiowych o łącznej masie 6 739 kg, w tym: - 2 partie elementów z indyka świeżych, zakwalifikowanych do kl. A o masie 5 400 kg; Ø w zakresie badania zawartości wody wchłoniętej przez mięso drobiowe: - 3 partie świeżych elementów z kurczaka o łącznej masie 1339 kg; Ø w zakresie prawidłowości znakowania mięsa drobiowego - 5 partii elementów drobiowych o łącznej masie 6 739 kg, w tym: - 2 partie elementów z indyka świeżych, zakwalifikowanych do kl. A o masie 5 400 kg;
Wyniki kontroli:
Ocena organoleptyczna i klasyfikacja mięsa drobiowego Przeprowadzona ocena w zakresie cech organoleptycznych oraz prawidłowości klasyfikacji kontrolowanych partii mięsa drobiowego wykazała ich zgodność z wymogami zawartymi w obowiązujących przepisach.
Badania laboratoryjne W zakresie cech fizykochemicznych (zawartość wody wchłoniętej) nie stwierdzono nieprawidłowości.
Znakowanie W wyniku przeprowadzonej oceny prawidłowości znakowania mięsa drobiowego w 1 zakładzie zakwestionowano oznakowanie 2 partii artykułów rolno-spożywczych o łącznej masie 1 095 kg.
Stwierdzone nieprawidłowości polegały na: § zastosowaniu w nazwie artykułu rolno-spożywczego niezrozumiałego dla konsumenta finalnego skrótu B/S oznaczający „bez skóry, § użyciu nieprecyzyjnego określenia dotyczącego terminu przydatności do spożycia „Należy spożyć przed”, gdy winno być „ Należy spożyć do”, § określeniu terminu przydatności do spożycia poprzez podanie w oznakowaniu informacji w kolejności: rok, miesiąc, dzień, podczas gdy winno być dzień, miesiąc, i jeżeli to możliwe rok. Stwierdzone uchybienia były nieliczne i cechowały się raczej nieprawidłową techniką przekazywania wymaganych informacji niż ich brakiem.
Zastosowane sankcje: § wystosowano zalecenia pokontrolne wzywające przedsiębiorcę do usunięcia zaistniałych nieprawidłowości do 1 kontrolowanego podmiotu.
Porównując wyniki kontroli przeprowadzonych na terenie województwa warmińsko - mazurskiego w roku 2011 oraz obecnie, należy stwierdzić, iż w branży produkcji mięsa drobiowego, zauważa się wciąż utrzymującą poprawną jakość handlową wyrobów, z uwagi na brak nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i fizykochemicznych. Występujące przypadki nieprawidłowego oznakowania można natomiast uznać za wyjątkowo rzadkie i nie ograniczające konsumentom wiedzy o wyrobach. |