Kontrola planowa III kwartał 2009 r. - jakość handlowa przetworów owocowych i warzywnych |
![]() |
![]() |
![]() |
Informacja z przeprowadzonych kontroli planowych w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych w III kwartale 2009 r. Zgodnie z Programem kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych (GI-GNK-403-02/09), w III kwartale 2009 roku Wojewódzki Inspektorat JHARS w Olsztynie przeprowadził kontrolę w w/w zakresie w 7 spośród 9 zakładów prowadzących działalność produkcyjną na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów owocowo-warzywnych ze szczególnym uwzględnieniem mrożonek.
* w zakresie deklarowanych parametrów organoleptycznych i fizykochemicznych w 5 jednostkach -16 partii , produktów o łącznej masie 135 749 kg. W tym: mrożone warzywa 1 składnikowe, mrożone mieszanki warzywne, mrożone owoce. * w zakresie prawidłowości oznakowania - w 5 jednostkach - ogółem 15 partii o łącznej masie 133 611 kg, * w zakresie zgodności zawartości netto produktów z ilościami nominalnymi wyszczególnionymi na opakowaniach, w 4 jednostkach, ogółem 8 partii, * warunki składowania oraz temperaturę mrożonych owoców i warzyw. Wyniki kontroli: Wymagania nie zostały spełnione: * w zakresie parametrów organoleptycznych i fizykochemicznych – 2 partie, co stanowiło 12.5% poddanych ocenie oraz 0,64% / 864 kg / masy objętej kontrolą . Wszystkie jednostki posiadały w dokumentacji HACCP opisane wewnętrzne wymagania w zakresie temperatury składowania produktów odpowiadające wymogom określonym w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych. W okresach prowadzonych kontroli nie było przypadków aby temperatura w miejscu składowania mrożonek była niezgodna z przyjętymi w jednostkach procedurami i wymaganiami w tym zakresie podanymi przez producentów na opakowaniach. Wszystkie magazyny objęte kontrolą wyposażone były w sprzęt kontrolno-pomiarowy w postaci termometrów. Prowadzony był również udokumentowany monitoring parametru temperatury. Podczas kontroli nie wnoszono uwag do stanu technicznego magazynów - chłodni . Pomiary temperatury składowanych mrożonek wykazały temperatury odpowiednie dla produktów głęboko mrożonych. Zastosowane sankcje: - zostały wydane 2 decyzje zakazujące wprowadzenie do obrotu dwóch partii mrożonek, które nie odpowiadały deklarowanym wymaganiom w zakresie cech organoleptycznych i fizykochemicznych ( art. 29 ust 1 pkt 1 ), - w przypadku dwóch producentów zostały wydane zalecenia pokontrolne - zostanie wydana decyzja o karze pieniężnej ( art. 40a ust 1 pkt 3 ) z racji niewłaściwej jakości handlowej 2 partii mrożonek, - nałożono grzywnę na drodze mandatu karnego za brak zgłoszenia prowadzonej działalności do tutejszego inspektoratu ( art. 40 ust1.5 ). - przekazano informację pokontrolną do Inspekcji Sanitarnej o stwierdzonej w jednej partii niewłaściwej jakości sanitarnej . Wnioski W wyniku przeprowadzonych kontroli w III kwartale 2009 r. nie stwierdzono przypadków nieprawidłowego oznakowania mrożonek wprowadzanych do obrotu. Stwierdzone dwa przypadki nieprawidłowej jakości handlowej w zakresie zanieczyszczeń i składu procentowego stanowią 12,5% ilości ocenianych partii i tylko 0,64% w odniesieniu do masy kontrolowanych partii. poddanych ocenie laboratoryjnej. Wyniki kontroli świadczą o tym iż jakość handlowa kontrolowanych produktów jest na wysokim poziomie . Ograniczone rynki zbytu i związana z tym konkurencja zmuszają podmioty do zapewnienia najwyższej jakości swoich produktów. |