Kontrola planowa III kwartał 2009 r. - jakość handlowa artykułów mlecznych PDF Drukuj Email

Informacja z przeprowadzonych kontroli planowych w zakresie jakości handlowej artykułów mlecznych w III kwartale 2009 r.

 
 

Zgodnie z Programem kontroli planowej w zakresie jakości handlowej artykułów mlecznych(GI-GNK-403-3/09) w III kwartale 2009 roku Wojewódzki Inspektorat JHARS w Olsztynie przeprowadził kontrolę w 5 spośród 23 zakładów mleczarskich, co stanowi 21,7% podmiotów prowadzących tego typu działalność produkcyjną na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej artykułów mlecznych w szczególności tłuszczów mlecznych (masła), serów dojrzewających, twarogów, śmietany, oraz maślanki na zgodność z  przepisami o jakości handlowej  i deklaracjami jakościowymi producenta.

             

Kontrolą objęto:

·      w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych – ogólnie10 partii przetworów mlecznych o łącznej masie: 4994,948 kg i 2 partie o łącznej objętości: 286,75 l, w tym:

- tłuszcze mleczne (masło): 2 partie o łącznej masie  700 kg

-sery twarogowe: 2 partie o łącznej masie  665 kg,

-sery dojrzewające: 6 partii o łącznej masie  3629,948 kg,

-śmietana: 1 partia o objętości 182,8 l

-maślanka: 1 partia o objętości 103,95 l

·         w zakresie analizy mikrobiologicznej (na pleśń, drożdże i bakterie z grupy Cola)- 2 partie serów dojrzewających o łącznej masie: 1133,859 kg

·         w zakresie znakowania - wszystkie  partie wyrobów poddanych ocenie organoleptycznej i analizom fizykochemicznym.

 

Wyniki kontroli:

 

Analizy laboratoryjne wykazały, że w/w wyroby spełniały wymagania jakości handlowej w zakresie cech organoleptycznych i fizykochemicznych i analizy mikrobiologicznej w stosunku do wymagań zawartych w przepisach o jakości handlowej i zadeklarowanych przez producentów w dokumentach zakładowych.

 Nie stwierdzono także nieprawidłowości jakości handlowej w zakresie oznakowania wyrobów.

 
     Wnioski
 

Porównując wyniki kontroli przeprowadzonych w każdym z kwartałów bieżącego roku należy stwierdzić, iż jakość handlowa serów dojrzewających w zakresie cech fizykochemicznych i organoleptycznych utrzymuje się na tym samym prawidłowym poziomie. Zarówno w toku obecnej kontroli, jak i przeprowadzonych w poprzednich kwartałach 2009 r. w badanych przetworach mlecznych nie stwierdzono obecności tłuszczów obcych.

Do dnia 9.09.2009 r. WIJHARS w Olsztynie przeprowadził kontrole we wszystkich zakładach mleczarskich znajdujących się na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Brak nieprawidłowości stwierdzony w ramach realizacji kontroli w kwartale III świadczy o następującej poprawie jakości handlowej artykułów mlecznych, wzroście świadomości przedsiębiorców w zakresie znajomości przepisów prawa, właściwym prowadzeniu nadzoru nad poszczególnymi procesami produkcyjnymi oraz efektywności działań kontrolnych Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie.

 
 
Odwiedziło nas 135440 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 79 gości 
27 maja 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Imieniny: Augustyna Juliana

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.