Kontrola planowa I kwartał 2010 r. - jakość handlowa przetworów rybnych PDF Drukuj Email

Jakość handlowa przetworów rybnych
 

Kontrolę przeprowadzono w 4 podmiotach gospodarczych znajdujących się na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej konserw rybnych, marynat rybnych, konserwowanych owoców morza oraz ryb mrożonych glazurowanych na zgodność z przepisami o jakości handlowej i deklaracjami jakościowymi producentów.

 
Kontrolą objęto

- w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych 15 partii o łącznej masie 5979,67 kg,

- w zakresie znakowania 17 partii przetworów rybnych o łącznej masie 7441,99 kg

 
Wyniki kontroli
 
Wymagań jakości handlowej nie spełniały:

- w zakresie cech fizykochemicznych 4 partie konserw rybnycho łącznej masie 3312,48 kg z uwagi na takie nieprawidłowości jak: zaniżona zawartość tłuszczu, zaniżona masa netto ryby, zawyżona zawartość węglowodanów, zaniżony udział mięsa w stosunku do deklarowanej masy netto, zaniżona zawartość białka, zaniżona zawartość wodnistej zawiesiny w oleju, zaniżona masa netto produktu; 3 partie konserwowanych owoców morza o łącznej masie 103,56 kg z uwagi na zaniżoną zawartość mięsa po odcieku oraz zawyżoną zawartość soli

- w zakresie oznakowania 11 partii artykułów rolno-spożywczych o łącznej masie 6474,83 kg z uwagi na takie nieprawidłowości jak: niewłaściwą wysokość cyfr i liter w oznakowaniu ilości nominalnej artykułu (w 5 partiach), brak informacji o ilościowej (wyrażonej w procentach) zawartości składników występujących w nazwie środka spożywczego (w 4 partiach), niewłaściwe wyrażenie poprzedzające datę minimalnej trwałości (w 3 partiach), brak prawidłowego dookreślenia w którym miejscu opakowania znajduje się data minimalnej trwałości (w 7 partiach), usuwalne oznakowanie zawarte na etykiecie (w 2 partiach),  częściowo zatarty nadruk na wieczku puszki (opakowania) zawierający m.in. datę minimalnej trwałości (w 2 partiach), niewłaściwe wyrażenie poprzedzające informację o ilości nominalnej produktu - jest „Waga netto” winno być „masa netto” lub „zawartość netto” (w 1 partii), przysłonięcie etykietą wsuwaną pod „klucz” wieczka puszki daty minimalnej trwałości (w 1 partii), podanie informacji dotyczących wartości odżywczej środka spożywczego w nieodpowiedniej kolejności (w 4 partiach), nieprawidłowo podany poziom wartości energetycznej (w 3 partiach), podanie wartości energetycznej (energia) w kilokaloriach (kcal) winno być w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal) (w 1 partii), podanie w wykazie składników nazwy składników w rzeczywistości nie wykorzystanych jako składniki do produkcji przedmiotowych wyrobów (w 2 partiach), brak podania w wykazie składników nazwy lub numeru oraz zasadniczej funkcji technologicznej jaką pełnią w środku spożywczym kwas octowy i sacharynian sodu (w 2 partiach), brak podania w oznakowaniu kontrolowanych partii informacji „zawiera substancję słodzącą” wymaganej w przypadku użycia do produkcji środka spożywczego substancji słodzącej (sacharynian sodu E 954) (w 2 partiach).

 
Sankcje

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami zastosowano następujące sankcje:

*   wszczęto postępowanie w sprawie nakazu poddania zabiegowi zmiany oznakowania 4 partii konserw rybnych o łącznej masie 3000,35 kg (art. 29 ust 1 pkt 2 ustawy o ijhars)

*   wszczęto postępowanie w sprawie zakazu wprowadzenia do obrotu 4 partii konserw rybnych o łącznej masie 3312,48 kg (art. 29 ust 1 pkt 1 ustawy o ijhars)

*   Wszczęto postępowanie w sprawie określenia rodzaju i ustalenia stopnia wady 3 partii konserwowanych owoców morza o łącznej masie 103,56 kg (art. 11 ust 4 ustawy o cenach)

*   Wszczęto postępowania w sprawie nałożenia kar pieniężnych w związku ze stwierdzeniem wprowadzenia do obrotu:

- 5 partii artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych o łącznej masie 151,56 kg (art. 40a ust 1 pkt 4 ustawy o ijhars)

- 1 partii artykułu rolno-spożywczego o masie 24 kg, niespełniającego wymagań jakości handlowej (art. 40a ust 1 pkt 3)

*   3 podmiotom przekazano zalecenia pokontrolne w których wezwano do usunięcia nieprawidłowości.

 
WNIOSKI

Biorąc pod uwagę wyniki kontroli jakości handlowej konserw rybnych od roku 2007 należy stwierdzić, iż w przypadku tego asortymentu nadal utrzymuje się niewłaściwa jakość handlowa wyrobów, zarówno w zakresie oznakowania, jak i cech fizykochemicznych. Należy również nadmienić, iż duża część nieprawidłowości powtarza się w kolejnych kontrolach. W przypadku marynat rybnych cechy jakościowe, tj. organoleptyczne oraz fizykochemiczne pozostały na niezmienionym prawidłowym poziomie. W porównaniu z IV kwartałem 2009 r. nieprawidłowości w zakresie oznakowania marynat rybnych wzrosły z 66 do 100 % spośród kontrolowanych partii i zostały uznane jako zafałszowania żywności.

Podczas kontroli stwierdzono również nieprawidłowości jakości handlowej w zakresie cech fizykochemicznych konserwowanych owoców morza. Wskazany asortyment rzadko jest przedmiotem kontroli IJHARS, a uzyskane wyniki kontroli świadczą, iż wymaga on regularnych kontroli jakości handlowej.

Nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych przetworów rybnych stwierdzono dla 46% partii kontrolowanych wyrobów. Natomiast źle oznakowanych było 64% partii artykułów rolno-spożywczych poddanych kontroli. Tak wiele nieprawidłowości uzasadnia, potrzebę kontynuowania regularnych kontroli jakości handlowej przetworów rybnych.

 
 
Odwiedziło nas 137844 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 87 gości 
27 czerwca 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Imieniny: Maryli Wladyslawa

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.