Kontrola planowa II kwartał 2010 r. - jakość handlowa piwa PDF Drukuj Email

Informacja  z  przeprowadzonych  kontroli  planowych   w  zakresie   jakości   handlowej   piwa -  II  kwartał   2010 r.

 

Zgodnie z Programem kontroli planowej w zakresie jakości handlowej piwa  (GI-BKJ-403-6/10 w II kwartale 2010 roku Wojewódzki Inspektorat JHARS w Olsztynie przeprowadził kontrolę dwóch producentów piwa, prowadzących działalność na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

 

Celem kontroli było  sprawdzenie  jakości handlowej   piwa  w  zakresie  zgodności  z  deklaracją  producenta,  prawidłowości   znakowania   opakowań    oraz  prawidłowości  znakowania  piwa   na  zgodność  z  wymaganiami  dotyczącymi  produktów ekologicznych oraz produktów  posiadających    chronione    nazwy   pochodzenia   ( ChNP ),  chronione   oznaczenia   geograficzne  ( ChOG )  lub   będące   gwarantowanymi  tradycyjnymi  specjalnościami  ( GTS ) .

 

1. Kontrolą  objęto  :

-  w  zakresie  jakości  piwa  na  zgodność z  deklaracją  producenta  -  sześć  partii  o  łącznej  ilości   133,93  hl

-  w  zakresie prawidłowości  znakowania  - siedem  partii  piwa   o  łącznej  ilości  125,01  hl

 

Wyniki  kontroli  :

Wymagania w zakresie jakości handlowej nie  zostały  spełnione  w  przypadku  jednego  z  podmiotów.  Przeprowadzone  badania   laboratoryjne  wykazały   nieprawidłowości   w  zakresie  cech fizykochemicznych i organoleptycznych  piwa  w  odniesieniu  do  deklaracji  producenta,  tj. :

  zawartości  ekstraktu  brzeczki   podstawowej  :

-  w  piwie  jasnym  ( wielkość  partii  4,15 hl ) -  stwierdzono  zawartość  w/w  parametru   15,3% wag,  co  jest   niezgodne  z  deklarowaną  przez  producenta  zakładową  normą,  która  określa  zawartość  ekstraktu  brzeczki  podstawowej  na   14,5 +/- 0,3% wag.

-  w  piwie  ciemnym ( wielkość  partii  22,50 hl ) -  stwierdzono  zawartość  w/w   parametru  15,4% wag,  co  jest  niezgodne   z  deklarowaną  przez  producenta  zakładową  normą, która określa  zawartość  ekstraktu  brzeczki  podstawowej  na  14,5 +/- 0,3%  wag

  pienistości  :

-  w  piwie  jasnym  ( wielkość  partii  9,00 hl ) -  stwierdzono  pianę  o  dość  drobnych  pęcherzykach  utrzymującą  się  w  zależności  od  opakowania  jednostkowego  od  22 s.  do  31 s., co  jest   niezgodne  z  deklarowaną  przez  producenta  zakładową  normą,  która  określa,  że  piana  powinna  się  utrzymywać  co  najmniej  3  minuty

 

Produkty  o  niewłaściwej  jakości  handlowej  stanowiły  27%  ogółu  wyrobów, objętych  kontrolą    w  zakresie  sprawdzenia  zgodności  artykułów   z   deklaracjami   producentów .

 

Podczas  kontroli  nie  stwierdzono  nieprawidłowości  dotyczących  znakowania  piwa .

 

Zastosowane  sankcje  :

Po przeprowadzonych  kontrolach  w   przypadku   producenta,  gdzie  stwierdzono  niewłaściwą  jakość  handlową   piwa  zostały  wydane  zalecenia  pokontrolne .

 

Wnioski :

Przeprowadzone  kontrole  wskazują,  że  podmioty  nie  mają   problemów  dotyczących prawidłowego   znakowania  opakowań swoich produktów . Natomiast wyroby nie zawsze  spełniały wymogi  jakości handlowej w zakresie cech fizykochemicznych i organoleptycznych zadeklarowanych przez producenta w normach zakładowych.

 
Odwiedziło nas 135145 internautów
Naszą witrynę przegląda teraz 17 gości 
24 maja 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Imieniny: Joanny Zuzanny

Ta strona używa cookies (ciasteczek). Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies. Dowiedz się więcej.