Webinarium pt. „Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych produktów”

opublikowano dn. 2021-03-24 14:02

23 marca 2021r. odbyło się szkolenie pt. „Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych produktów” zorganizowane przez Warmińsko-Mazurski Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Z  powodu panującej pandemii, odbyło się w formie online. Webinarium skierowano zarówno do producentów (przedsiębiorców, rolników), podmiotów paczkujących, podmiotów prowadzących sprzedaż hurtową i detaliczną (hurtownie, sklepy, sieci handlowe) zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Szkolenie wzbudziło również zainteresowanie wśród kadry pedagogicznej, uczniów szkół średnich o  profilu rolniczym i gastronomicznym, a także urzędników zajmujących się obszarem związanym z rynkiem owoców, warzyw i ziemniaków tj. Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Łącznie w webinarium wzięło udział 76 uczestników.
Podczas szkolenia przekazano uczestnikom niezbędną wiedzę mającą zastosowanie w zapewnieniu właściwej jakości handlowej oraz prawidłowego oznakowania świeżych owoców, warzyw i ziemniaków na każdym etapie obrotu.